Onze tips voor de perfecte kaasschotel

16.11.2020

Een kaasschotel brengt iedereen samen. Op een gezellige herfstdag of tijdens de feestdagen scoor je altijd met een feestelijke kaasschotel voor vrienden en familie. Gezellig tafelen met een glaasje wijn, terwijl je geniet van de verschillende kaassoorten en andere lekkernijen. Maar hoe begin je daar nu aan? Waar vind je de perfecte kaasschotel of hoe stel je er zelf een samen? Welke kazen kies je en vooral welke hoeveelheden?

Wij geven je alvast onze tips mee voor de perfecte kaasschotel.

Kaasschotels bij Slagerij Vandycke

Bij ons kan je steeds terecht voor een feestelijke kaasplank voorzien van Franse en Belgische kazen, afgewerkt met zowel zoete (rozijnen, confituur en fruit), als zoute garnituren zoals noten. Dankzij de verschillende soorten kaas is er voor elk wat wils, van harde en zachte kazen tot blauwe schimmelkazen. Heerlijk met een sneetje rozijnenbrood of een krokante pistolet.

Ben je op zoek naar enkele specifieke kazen voor op jouw kaasplank? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om de kazen apart te kopen en zelf een eigen kaasplank samen te stellen. Al onze kazen zijn los en per stuk verkrijgbaar. Houd daarbij rekening met de juiste hoeveelheid kaas voor jouw kaasschotel. Als voorgerecht reken je ongeveer 70 tot 100 gram kaas per persoon, terwijl als hoofdgerecht leunt dit al snel aan bij 200 tot 250 gram per persoon.

Kaasschotel dresseren

Begin bij het begin, alles start bij de plank waarop je de kazen gaat presenteren. Wij kiezen voor een draaischotel zodat iedereen met een zwier aan de plank bij zijn/haar favoriete kazen kan.

Eens je de juiste plank hebt gekozen, kan je beginnen met het dresseren van de kazen. Zorg voor een goede voorbereiding zodat je tijdens het eten minder werk hebt en volop kan genieten van de verrassende kazen. Snijd je kazen op voorhand, ronde kazen zoals Camembert snijd je in spietjes, cilindervormige kazen in schijfjes en harde kazen in blokjes of reepjes.

Laat vervolgens voldoende plaats tussen de kazen voor specerijen, fruit en nootjes. Het zoete fruit en de hartige nootjes gaan namelijk perfect samen met de verschillende soorten kazen. Ook met druiven, vijgen of gedroogd fruit, zoals dadels en abrikozen, werk je jouw kaasplank af tot in het kleinste detail.

Is er een zwangere vrouw in het gezelschap die ook verzot is op kaas? Geen probleem, wij voorzien steeds gepasteuriseerde kazen zodat ook zwangere vrouwen ten volle kunnen meegenieten van de kaasschotel. Dit zonder zich zorgen te moeten maken over wat wel of niet gegeten mag worden tijdens de zwangerschap.

Wil je je gasten volledig van de kaart blazen? Dan is het altijd een leuk extraatje om kaartjes bij de kazen te voorzien met de volledige naam en een woordje uitleg. Op die manier leert iedereen bij over de kazen die ze eten en kom jij over als een echte expert.

Onze bijpassende wijnen

Wie kaas zegt, zegt wijn want zo een heerlijk glaasje wit of rood kan onmogelijk ontbreken tijdens jouw etentje. Bij onze kaasschotels raden we steeds de Saivignon Blanc Domaine Gibault Val de Loire of Côtes du Rhône Brunel de la Gardine Rouge aan, omdat de zachte smaken perfect te combineren zijn met stevige kazen.

Heb jij binnenkort een etentje gepland en wil je graag een kaasschotel voorzien? Kom langs in onze winkel of bestel meteen via onze webshop.
Say Cheese!