Hele fazant op klassieke wijze

19.10.2022

Het wildseizoen is er, en we worden enthousiast bij Vandycke. Deze tijd van het jaar markeert het begin van het jachtseizoen, wanneer veel wild te koop is. Niet al het wild is tegelijkertijd in het seizoen beschikbaar door de strenge wetgeving rond jagen.

Wildseizoen bij Vandycke

Het jachtseizoen is een belangrijke periode voor ons hier in de slagerij, vooral omdat het ook een goed moment is om een voorraad wild aan te leggen voor de winter. De vraag is groot van oktober tot december of januari (afhankelijk van de soort waar we het over hebben). Bij ons kan u terecht voor alle soorten wild in verschillende vormen van volledige fazanten tot kant-en-klare klassieke wildgerechten zoals een lekker hertenstoofpotje. Als u uw wild liever al bereid en klaar voor consumptie koopt, neem dan contact met ons op of breng ons een bezoek - ons team helpt u graag! Zowel onze slagerij als De Traiteurs bieden overheerlijk vers wild aan.

Assortiment wild vlees

Doorheen het seizoen hebben we een ruim assortiment wild waarbij we de hoogste kwaliteit en gegarandeerde versheid bieden. En het gaat er niet alleen om welke soorten wild u kunt verkrijgen: u hebt ook de keuze of u hele dieren koopt of dat u ze in afzonderlijke delen laat snijden om jouw persoonlijk culinair wildgerecht klaar te maken. Denk eraan als je net zoals vele anderen overweegt een heerlijk stuk wild klaar te maken tijdens de feestdagen, ons tijdig te contacteren voor een bestelling. Ons vers wild is gegeerd tijdens deze periode.

Recept hele fazant

Indien u de uitdaging wil aangaan en een hele fazant wilt proberen bereiden hebben wij hier alvast een lekker recept voor. Wildvlees is magerder dan veel rood vlees - een portie fazant bevat slechts 4 gram vet, terwijl een vergelijkbare portie kip 7 gram vet bevat. Dit gezegd zijnde, als u thuis uw eigen wild gaat bereiden, moet u voldoende tijd nemen; herten en fazanten hebben veel meer tijd nodig om te koken dan kip of rundvlees omdat ze minder vet bevatten.

3 belangrijke tips om een zo sappig mogelijke fazant te bereiden:

  • Een vrouwelijke fazant is iets sappiger dan de haantjes.
  • Dek de fazant na het braden af met aluminiumfolie en laat even rusten.
  • Wanneer je een ganse fazant klaarmaakt, zorg er dan steeds voor dat het vuur onder de pan niet volle bak hoog staat. Een droge fazant bestaat niet, maar een te hoog vuur droogt het vlees van de vogel snel uit.

Onderstaand recept beschrijft de bereiding van een hele fazant. De keuze ligt volledig bij jou wat je hierbij serveert. Wild gevogelte wordt vaak geserveerd met witloof, kool of spruitjes. Er bestaan ook voor bijgerechten bij wild tal van lekkere recepten.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 1 fazant is goed voor 4 personen
  • peper en zout
  • provencaalse kruiden
  • 1 ui (dik gesneden)
  • peterselie
  • boter

Let's start!

  • Kruid de binnen- en buitenkant van de fazant. Vergeet zeker de binnenkant niet want daar moet ook smaak uit komen: als je alleen de buitenkant kruidt, zal alles te flauw smaken. Je kan ook een soeplepel Fama mee in de fazant doen zodat hij wat smeuïger wordt.
  • Smelt de boter. Als de margarine begint te ‘zingen’, kleur je de fazant aan alle kanten in een kookpot. Zo krijg je een krokant vel dat ook mooi gekleurd is en er al smakelijk uitziet. Het korstje zal voor een goede smaak zorgen.
  • Snijd de ui in vier: omdat het geheel lang moet sudderen, mag je ze niet te fijn snijden. Doe de ui in de kookpot en laat alles 1½ uur sudderen. Zet een deksel op de pot, zodat het kookvocht niet verloren gaat. Fazant kan snel droog worden, maar met het deksel op de pot wordt alles heel sappig. Dat is het succes van je fazant.
  • Houd het gebraad warm: een tip is om de fazant een bord te leggen onder wat aluminiumfolie, dat houdt de warmte er goed in. Intussen maken we de saus.
  • Blus met water en voeg bij deze jus wat vetstof toe. Goed los roeren. Voeg wat peterselie eraan toe en de saus is klaar. Alle smaken blijven mooi samen.