Heerlijke side dishes voor bij de barbecue

24.09.2020

Bij een barbecue denkt iedereen spontaan aan een zonovergoten dag waarbij je samen met vrienden en familie geniet van lekker eten en verfrissende dranken. De barbecue ligt gevuld met kwaliteitsvlees dat een licht gerookte smaak verkrijgt op de grill. Maar barbecue is ook meer dan dat, want de smaakvolle bijgerechten maken de barbecue compleet. Wij geven alvast enkele receptjes mee als inspiratie om jouw gasten te verrassen en te verwennen tijdens de volgende barbecue.

Hapjes voor bij de barbecue

Een hapje en een drankje mogen niet ontbreken tijdens zo’n gezellige dag. Wanneer je kiest voor een uitgebreide BBQ, ga je beter van start met een lichter hapje. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een rundscarpaccio met truffelolie of mini kletskop burgers van gegrilde witte pens en Yuzu confituur.

Recept Mini kletskop burgers van witte pens en Yuzu confituur

 • Bak de witte pens op de grill
 • Snijd de worst in schijfjes net voor ze klaar zijn. Grill ze kort nog even op de barbecue.
 • Maak de burgertjes: start met een kletskop, plaats een schijfje witte pens erop, voeg een toefje Yuzu confituur toe en eindig daarop met nog een kletskop.

Wil je liever wat uitgebreider aperitieven en de grill al volop benutten? Dan geven we de suggestie van grillkaas Berloumi met olijfolie. Berloumi is met zijn volle smaak en uitzonderlijke tekstuur ook een perfecte vleesvervanger voor vegetarische gasten of voor de variatie op de grill.

Vlees grillen op de BBQ

De Belgische ribbetjes vormen een van de favorieten op de grill. Heerlijk gemarineerd en gebraden op de barbecue waardoor het vlees eenvoudig loskomt van het bot. Om de ribben extra smaak te geven, raden we aan het vlees de avond voordien te marineren zodat de kruiden voldoende in de ribben kunnen dringen. Ook het varkenshaasje en de Bavette scoren altijd goed.

Ribben op 2 bakwijzen

3 in 1 methode

 • Verwijder het vlies van de ribben en kruid met jouw favoriete ribrub. Om de kruiden goed in de ribben te laten dringen, doe je dit best een dag op voorhand.
 • Maak de primo/kamado klaar voor het indirect grillen op 100°C en plaats vervolgens de ribben voor 3 uur op de BBQ.
 • Warm een scheutje appelsap op. Haal na 3 uur de ribben uit het aluminiumfolie en overgiet met het warme appelsap. Sluit de papillot en leg de ribben terug op de BBQ.
 • Haal na 1 uur de ribben opnieuw uit de papillot en laat ze nog 1 uur grillen op de BBQ. Let op! De ribben zijn nu heel zacht en breekbaar.
 • Je kan in het laatste uur eventueel de ribben aflakken met barbecuesaus.

Traditionele methode

 • Verwijder het vlies van de ribben
 • Kruid de ribben met je favoriete ribrub en doe dit een dag op voorhand zodat de kruiden goed in de ribben kunnen dringen.
 • Bak de ribben op een directe methode op de grill.

Een van de belangrijkste pijlers bij het vlees is de bakwijze, deze verandert namelijk veel aan de smaak van het vlees. Zo grill je een Steak op 4 verschillende bakwijzen:

 • Rare of Saignant
  Het vlees wordt gegrild op 50 tot 52° waardoor de kern van het vlees helder rood blijft en het buitenste gedeelte zacht rosé kleurt.
 • Medium rare
  Bij deze bakwijze kleurt de kern van het vlees sterk rosé en wordt het buitenste gedeelte grijs-bruin gegrild. Het vlees wordt gegaard aan 55 tot 58°.
 • Medium well
  Om het vlees medium well te serveren, bak je het vlees tussen de 65 en 67° waardoor de kern mooi grijs kleurt.
 • Well done of Bien cuit
  Door het vlees op 70° of hoger te grillen kleurt zowel de kern als het buitenste gedeelte gelijkmatig grijs-bruin.
Ontdek ons assortiment kwaliteitsvlees

Onze side dishes

De aardappel is een Belgische klassieker en werd vroeger bij zowat elk gerecht geserveerd. Wij steken hem graag in een nieuw jasje als de gepofte aardappel met zure room, pancetta en extra vierge olijfolie. De gegrilde schil, zachte aardappel en zure room afgewerkt met de pancetta vormt een ware smaakbom op je bord.

Recept gepofte aardappel met zure room, pancetta en extra vierge olijfolie:

 • Borstel onder stromend water 4 aardappelen schoon en droog ze vervolgens af met een keukenpapier.
 • Prik de aardappelen 3 maal met een vork en kook ze 10 minuten in water en zout.
 • Giet de aardappelen af, smeer ze in met olie en werk af met peper en zout.
 • Verpak de aardappelen apart in papillotten en leg ze ongeveer 1 uur in de hete assen van het houtskool of briketten, waarbij je ze nu en dan omdraait.
 • Haal de aardappelen van de grill wanneer ze door en door gaar zijn.
 • Maar met een mes een kruislingse inkeping in de aardappel en voeg daarin de zure room. Werk af met de Estoublon extra vierge en bestrooi met de gesnipperde pancetta.

Niet alleen het vlees is populair om te grillen op de BBQ maar ook voor groenten is het ideaal. De groene asperges bijvoorbeeld, gegrild op een zacht vuur en afgekruid met peper, zout, olijfolie en parmezaanschilfers, vormen een geknipte side dish tijdens elk seizoen. Kies je liever voor een frisse side dish naast het gegrilde vlees? Dan zijn de tomaat-mozzarella met Basilicum en Balsamico azijn en een kleurrijke quinoasalade onze twee favoriete salades voor bij de barbecue.

Sluit af met een origineel dessert

Een bolletje ijs is het ideale dessert op het einde van een dag gevuld met tal van smaakvolle gerechten. Het is geen zwaar dessert en het voelt niet alsof er een blok op je maag valt. Om volledig in de barbecuesfeer te blijven geven we ook graag een persoonlijke touch aan ons dessert en stellen daarom het vanille ijs met een twist voor. Een zacht bolletje ijs, afgewerkt met pijnboompitjes, Full Moon olijfolie en een beetje Fleur de Sel. Zeker de moeite waard om te proberen.

Klaar om jouw vrienden en familie te verrassen en te verwennen tijdens een heerlijke barbeque? Ontdek meer van onze gerechten en kwaliteitsvlees online of in onze winkel.

Ontdek onze winkelBekijk ons assortiment online


Smakelijk!